Tigani Balos

 

De stranden van Falassarna, ook wel de braad pan van Tigani Balos genoend

 

 

Van uit Chania stad voert de kust weg als van zelf langs de plaatsen Chrysí Aktí, Kalamáki en Agía Marína om uit eindelijk via Kolymbári uit te komen in de haven plaats Kastélli Kissamou, door de Kretenzers eenvoudig Kastélli genoemd. Vanaf hier vertrekken diverse veer boten naar verschillende Griekse eilanden. Kíssamos was in de Romeinse tijd al een stad en destijds de haven plaats van de antieke stad Polirrinía. Tot op de dag van vandaag worden in Kíssamos op gravingen gedaan. Vanuit de haven kan men met een bootje naar Gramvóusa nemen. Dit is een schier eiland met aan de punt het gelijk namige eiland en het eiland Agria Gramvóusa. Het schier eiland en de voor de kust liggen de eilanden hebben na genoeg geen bewoners meer. Op het zuidelijkste eiland Gramvóusa is een groot, en in het verleden onneembaar gebleken, fort dat de Venetianen hier hebben gebouwd om veel zee rovers, die hier hun basis hadden, van het eiland weg te houden. 
7 kilometer land inwaarts liggen de ruïnes van de oude stad Polirrinía, ooit de belangrijkste stad van Kreta griekenland. De tweede haven plaats van Polirrinía was Falássarna, in vroeger tijden een belangrijk handels- en scheeps vaart centrum. Er zijn nog diverse resten van de oude stad uit de 5e en 4e eeuw v.Chr. te zien. Er is onder andere een uit steen gehouwen troon te zien, waar van niemand de informatie over herkomst en leeftijd weet. Tevens is Falássarna bekend vanwege de schitterende zand stranden zoals Tigani Balos. Men zegt wel één van de mooiste van heel Kreta. De kleine baaien met mooi helder blauw zee water strekken zich uit langs de hele kust.
In het binnen land ligt het gebergte van Topólia beginnend met het gelijk namig dorp, is het een schitterend natuur gebied van zo'n 1500 meter lang. De berg wanden van de kloof bereiken op sommige plaatsen wel een hoogte van 300 meter en zijn mooi begroeid.

 

 

 

Deze pagina is een onderdeel van www.holidaycrete.eu

 

 

 

Privacy verklaring