Vakanties Kreta

 

Achlia

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Een zeer rustig plekje aan de Zuid-Oostkust van Kreta griekenland ongeveer 16 kilometer ten oosten van Ierapetra en vlakbij Aghia Fotia, met mooie baaien en stranden en een prachtig achter land om flinke wandeling te maken. Het plaatsje is als een lint boven langs de zee gebouwd en beschikt over verschillende restaurants, cafees, terrasjes en een paar super markten. Ook hier nog geen massa toerisme. Er is een regel matige bus dienst met Sitia en Ierapetra, wij raden u aan hier toch een auto te huren om  het schitterende binnen land te ontdekken.

 

Adele

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Ruim 9 kilometer van Rethymnon ligt de plaats Adele. Hier is nog niet zoveel te zien, het is puur een bad plaats met niet al teveel beziens waardigheden. Wat wél een belangrijk feit is van Adele, is dat Costa Giamboudakis hier geboren is, de held van het klooster.  Hij is de man die de lont in het kruidvat stak. Bij zijn huis is een gedenk plaat aangebracht. Het echte toeristen leven van Adele speelt zich meer af in het dorpje Stavromenos, iets noordelijker.

 

Agia Fotia

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Aanrader, een van de mooiste baaien van Zuid Kreta ligt dit zeer rustige plekje op 12 kilometer ten oosten van Ierapetra, tussen de plaatsen Ferma en Achlia. Het ligt in een vallei, direct aan het mooie strand. Het heel kleine dorpje beschikt over een paar restaurants met terras en een mini markt over een paar honderd meter. De overige voor zieningen ( grote supermarkt e.d.) zijn op zo'n 20 minuten lopen. Wij raden u aan hier een brommer of auto te huren om wat mobiel te zijn. Echt een plaats om in alle rust van uw vakantie te genieten of om eens flinke wandeling in het prachtige achter land te maken. Slechts in de week einden en in het hoog seizoen zal het wat drukker zijn met hoofd zakelijk Grieken, die hier komen zwemmen, vissen en snorklen. De bus halte voor de bus naar Ierapetra en Sitia is vlakbij de appartementen. Op een uniek punt, aan het strand en de zee, vindt u zeer mooie, leuke accommodaties met een fantastisch zee zicht. Vanaf  de accommodatie hoeft u slechts de kleine trap af te gaan naar het dichst bijzijnde restaurant en het mooie, strand.

 

Agia Galini

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Agia Galini aan de zuid kust is al heel veel jaren in trek, zeker bij onze ooster buren. Het dorpje ligt aan het einde van de Messara-vlakte.  Tot voor kort was het hier nog erg moeilijk om kamers te vinden maar sinds enige jaren de economie bij de Duitsers terug liep, nam ook het toerisme in Aghia Galini af. Maar andere landen hadden nu echter ook het  mooie dorp ontdekt. Het is nu zelfs zo druk dat het dringen wordt om kamer te krijgen. Als men het dorp van bovenaf door de smalle straten naar beneden rijd lijkt het wel of er niets anders staat dan hotels en hier en daar wat huizen met kamer verhuur, en dat klopt ook. Ooit een klein vissers dorp kwam lang zamer hand het toerisme op gang en uitbreiden kon alleen maar naar boven.. Toch blijft de oorspronkelijke kern van het dorp zoals het er al jaren was, een rij huizen, een vissers haven met daarin een hele lange pier waar op men rustig een avond wandeling kan maken. Er is in Agia Galini plek voor iederereen. Aghelagia,lagia, een schitterend pittoresk dorp gelegen in een grote baai, omgeven door olijf bomen en wijn gaarden. Aghia Pelagia is een leuk Grieks dorp met een schitterend mooi zand strand waar diverse water sport activiteiten word aangeboden. Ook bevinden zich direct achter het strand vele restaurants met terrasjes. Als men vanaf de snel weg aan komt rijden ziet men het dorp beneden liggen. Het biedt een adem benemende aanblik. Het centrum van het dorp is in heel gezellig met vele winkels, barren en disco theken staan aan het strand. De omgeving is mooi, een rond rit hier, langs de rots achtige kust met haar kleine baaien, is een absolute aanrader. Ook wandelaars kunnen veel mooie routes lopen. Elk uur gaat er een bus naar Heraklion  chania balos .

 

Agios Nikolaos

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Aghios Nikolaos is door zijn mooie ligging tussen de hoge rots wanden vrijwel uniek te noemen. Vanaf die rots wanden en door de straten die de berg afloopt wordt u langzaam naar de binnen haven verwezen, vroeger Mandraki genoemt, net zoals u die ook op Rhodos of Kos en andere Griekse eilanden zult tegen komen. Tegen woordig heet de binnen haven Voulismeni. De Mandráki of Voulismeni werd in de jaren 1867 en 1871 met een kanaal verbonden met de open zee. Men beweert vaak dat het meer bodem loos zou zijn maar een Engelse onderzoeker heeft met geluid in 1853 de diepte van het meer gemeten op ongeveer  65 meter. Niet bodem loos dus, maar wel behoorlijk diep, en volgens de mythologische dienst heeft de godin Athene hier ook gezwommen, de huidige bevolking mag niet meer in het meer zwemmen. De paas viering rond het meer is wereld wijd bekend, uit vele landen komt men naar het meer toe in de paas periode. Aghios Nikolaos is een echte ( mondaine) toeristen plaats met veel restaurants, hotels, bars en winkels. Voorts is hier nog het archeo- logisch museum en natuurlijk de boot tocht met Dimitri Dialinas met alles erop en er aan naar Spina longa.
Naast de oude haven die al sinds het verleden, toen Agios "Lato pros Kamára" heette, in gebruik is, is er sinds de jaren '90 ook een jacht haven aangelegd. Aghios wordt groten deels door de zee omgeven en telt o.a. enkele zand stranden binnen de stads grenzen. Het kleine maar werkelijk interessante en sfeer volle archeologische museum van Aghios heeft voor werpen die uit de omgeving zijn opgegraven. De week markt in Aghios is op woens dag ochtend. De interlokale bus verbindingen zijn heel goed geregeld..

 

Amnissos

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

In de Minoische tijd was Amnissos de belangrijkste haven van Knossos, alhoewel men daar tegen woordig niets meer van terug vindt, afgezien van een Minoische ruïne. Tegen woordig is het een bad plaats zonder allure waar de meeste bewoners van Heraklion hun zon dagen door brengen. Iets voorbij Amnissos ligt het strand van Tobrouk, ook een prima strand met enkele goede vis restaurants. Het volgende dorp is Karteros met wat meer accommodaties dan in de eerder genoemde plaatsen, en voor diegenen die liever niet aan het strand willen liggen of zitten, is er de  mooie  grote stad (Heraklion) op steen worp afstand.

 

Amoudara

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Een zeer levendig plaatsje aan de kust, 6 km. ten westen van de hoofd stad Heraklion gelegen. Het heeft een schitterend lang zand strand van 2 km. Hier kunt u heerlijke lange strand- wandeling maken. Ook kunt u hier vele water sport activiteiten beoefenen. De kust weg loopt door het plaatsje en aan beide kanten van de weg bevinden zich vele restaurants, lokale taverna’s, allerlei winkels, sfeer volle barren en disco theken. Dit dorp is erg populair bij de Grieken, ze komen er geregeld om te eten en uit te gaan. Elk half uur gaat er een bus naar Heraklion, waar u genoeg beziens waardig heden aantreft, zoals de vissers haven met de gekleurde vissers boten die elke dag verse vis voor u vangen, of de Griekse markt en de vele moderne winkels.

 

Analipsi

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Analipsi is een voorbeeld van hoe het goed kan gaan tussen de oude Griekse dorpen en modern leven ten behoeve van het toerisme. Met andere woorden Griekse gast vrijheid en modern toerisme kunnen goed samen gaan. Juist daarom is het een heerlijk dorp, waar het goed leven is. Het strand is optimaal, het uitgaans leven is er klassiek en modern, een plek om tot rust te komen en toch zo dichtbij het zo bruisende leven van Hersonissos als men een keer écht wil uitgaan. Het strand van Analipsi is een breed zand strand waar overal lig stoelen met parasols worden verhuurd.

 

Anissaras

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Tussen Analipsi en Hersonissos vindt u de plaats Anisaras. Anissaras is een geheel nieuw vakantie dorp wat enkele jaren geleden nog niet bestond. Hier liggen vele nieuwe hotels en wat minder appartementen. Men merkt aan alles dat het nog in ontwikkeling is, maar bouw aktiviteiten vinden er tijdens het seizoen amper plaats. Het is er nog erg rustig, dus veel uitgaans leven is er niet, maar het op een steen worp afstand gelegen van Hersonissos compenseert dit meer dan voldoende. Een aanrader is de boulevard van Anisaras, waar wel (zij het beperkt) auto verkeer langs gaat. Het strand van Anisaras is vrij breed en wordt op de meeste plaatsen goed onderhouden.

 

Anopolis

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Midden in de plaats Kokkini, komende langs de oude weg van Heraklion rechts af, leidt de weg naar Anopolis. Anopolis is een oud Grieks dorp waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Nauwe straten met witte huizen en midden in het dorp een kleine kruising waar over dag nauwelijks mensen lopen. Een groot aantal dagen van de week is Anopolis echter druk bevolkt. Dan komen van heinde en verre massa's toeristen om na een onthaal met een glaasje raki te genieten van een Griekse avond vol met zang en dans en natuurlijk vol op eten en drinken. Nadat echter circa 22.30 uur de laatste toeristen weer vertrokken zijn valt Anopolis weer terug in de rust zoals we die van zoveel Griekse dorpen kennen.Maar de Griekse avonden zijn niet de enige toeristische attracties van Anopolis, want voor dat je het dorp in rijdt zie je al de borden, Anopolis heeft namelijk ook veel zwem baden  en een pretpark met plaats voor wel duizenden mensen. Daarnaast is er ook nog een theater dat voor allerlei festiviteiten kan worden gebruikt. Kortom, zo onbeduidend als Anopolis ook moge blijken, het is een dorp wat in alle rust een belangrijke rol speelt in het lokale toerisme.

 

Ano Asites

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Ano Asites, het dorp van de fee (Bijdrage van Reinhilde Digruber) Het dorp Ano Asites ligt 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Heraklion aan de oostelijke uit lopers van de Psiloritis en heeft ongeveer 450 inwoners. Alleen al de reis er heen is al betoverend. Lichte heuvels met wijn- en akker bouw gronden worden afgewisseld door cipressen, amandel- en vijgen bomen. Met iedere kilometer die u verder van de hoofdstad Heraklion rijdt bereikt u steeds meer het échte Kreta. U merkt het want ook de bestrating wordt steeds slechter, daarom, rijdt u hier heel rustig want ook niet zelden raakt u in een kudde schapen of geiten terecht. Sinds ons eerste bezoek worden we telkens weer naar dit dorp getrokken, rustig en authentiek, dat is vast ook uw eerste indruk. Met een rondgang door de kleine straten en steegjes beginnen we ons opont houd. Schitterende wit geverfde huizen met daar aan een mooie bloemen aan de gevels, vriendelijke maar ook zeer behulp zame dorp bewoners die graag met de redelijk zeldzame toeristen een babbel willen maken, een schitterend mooie kruis koepel kerk en katten die ons begeleiden. Onze weg leidt verder , het dorp uit, langs de klokken smid. Dan komen we langs de nieuwe taverne, waar men heerlijke oven vers kan eten, en gaan dan tegen over het dorp richting de bron van Aghios Antonios. . Halverwege ontdekken we een klein koren veld met daarbij ook een dors plaats. Hier kan men tijdens de tour van Manolis zien hoe een kleine ezel zijn werk verricht. Eenmaal daarlangs voert de weg door wijn bergen, groente tuinen , vijgen- en amandel bomen en cipressen langs twee rots wanden licht berg opwaarts. Aan de linker kand open baart zich dan een diep ravijn aan wiens wanden op hoogte enkele grot in gangen op vallen. Deze grotten waren de woningen van de eerste bewoners van Asites maar ook toe vluchts oorden tijdens de aanvallen van de Saracenen en later tegen de Turken. (Ano Asites wordt het eerst genoemd in 900). In één van deze spelonken (Nichterinospileo) zou volgens de bevolking een hele rits feeën gewoond hebben waarvan er één verliefd zou zijn geworden op Eftchios, een sterveling. Hoe dan ook, nog steeds loopt er een jong meisje rond in Ano Asites met blonde haren en diep blauwe ogen waarin de fee nog steeds voort leeft. Vlak voordat we ons doel bereiken, de bron van Aghios Antonios belanden we in een luid bellende kudde schapen en daarna komen we aan bij de bron. Tussen enkele gigantische Platanen bevindt zich een kleine kapel waar de bron ontspringt. De plek naast de kapel, aan de rand van de in middels heel breed en diep geworden ravijn, is een bijna magische plek die ook vaker al bewees de kracht te hebben harten te openen. Zo is er de legende van de kleine jongen uit Kato Asites die bijna blind was geworden. Het water van deze bron zou de jongen genezen hebben. Dit verhaal is echter beter te vertellen door Manolis, die nog veel meer weet te vertellen. Wekelijks leid Manolis de zeldzame bezoekers rond door het dorp. Wie een onvergetelijke dag in Ano Sites wil hebben raden we aan om vroeg tijdig zich met Manolis in verbinding te stellen. Zijn wandeling voert ook langs de nabij gelegen opgravingen van Prinias. De bekroning van deze wonderbaarlijke dag is het gezellig samenzijn op het dak van Manolis' huis met een fantastisch uitzicht over het dorp en de omgeving. Dan nog een kleine tip, op enkele auto minuten van Ano Asites bevindt zich het klooster Paliani, ook een schitterend idee om te bezoeken.

 

Arkadi Klooster

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Vanaf de weg Heraklion Rethymnon kunt u de borden naar het klooster Arkadi volgen. (Circa 18 kilometer).De route erheen is via een smalle weg, maar het uitzicht en de natuur zijn er schitterend, men waant zich eerder in Oostenrijk dan op een eiland in de Middellandse Zee. Het klooster is het boeg beeld van het vrijheids gevoel van de Kretenzers, sinds in 1866 meer dan duizend eiland bewoners, die zich hier op bliezen, dankzij de meer dan 15.000 Turkse veroveraars, met maar liefst30 kanonnen. Niet voor niets zijn er talloze plaatsen op Kreta die de straat naam Odos 1866 dragen en niet voor niets is 18 november een lokale feestdag, de dag dat het gebeurde! Wat is er precies is gebeurd; Kreta was rond de 250 jaar bezet door de Turken, toen na vele bloedige neer slagen opstanden de opstand van 1866 uitbrak. Dit lag wat gevoeliger dan de andere opstanden want de Turken begonnen langzamer hand hun grip op Kreta te verliezen. Het klooster Arkadi was vanaf het begin het zenuw stelsel van de opstand, zo werd onder andere hier het comité van tegen stand opgericht. Toen de Turkse bevel hebbers hier lucht van kregen hebben ze onmiddellijk bood schappers uitgezonden om de abt van het klooster te bewegen het verzet af te breken. Zo niet, dan zouden de Turken het klooster komen verwoesten, maar met dreigingen werkt het niet op Kreta. Toch stuurden de Turken enkele vooruit gestelde soldaten om alvast enige schade aan te richten in het klooster, en inderdaad, enige monniken kregen twijfels, maar niet de abt Gabriel Marinakis, die bleef weer stand bieden, een houding die door de andere monniken lang zaam werd over genomen. Ook de soldaten van het Griekse leger onder commandant Koroneos konden de bewoners van het klooster niet op andere gedachten brengen, waarna het klooster geheel op zichzelf stond tegen de Turkse vijand. Achter gelaten met alle twijfels van dien gingen ze een plan maken om de Turken te bestrijden.. Zo kweekten ze onder meer extra bijen om de Turken aan te vallen, maar ze beseften wel degelijk geen enkele kans te hebben tegen de Turkse over macht. Uiteindelijk kwamen de Turkse over heersers en omsingelden het klooster, waar bij later nog twee gigantische kanonnen aan werden toegevoegd. Het lot van de monniken leek bezegeld.
Op 7 november vierden de monniken nog een mis en op 8 november kwam de dag van de aanval. Deze aanval was een verschrikkelijk en dat is nog duidelijk te zien in het klooster. De bewoners van het klooster hadden zich heldhaftig gedragen en bikkelhard weerstand geboden maar toch bleek de zaak uitzichtloos, maar toen riep de abt dat zij zich allen samen moesten trekken in het kruit huis, want volgens hem was het beter te sterven in de vuurzee van het kruit huis dan in de handen van de Turken te vallen.
Eenmaal toen de monniken in het kruit huis waren verstopt brak de vijand pas echt in het klooster door, zij vernielden alle poorten en waren binnen zonder dat er maar een kanon schot was gelost.
Nog eenmaal werden de monniken in de gelegenheid gesteld te vluchten uit het kruit huis, maar geen van de helden vertrok.
Toen stak Costas Giamboudakis met een fakkel het kruit aan en een geweldige en donderende explosie volgde, waarbij allen stierven, en niet alleen de monniken, maar ook heel veel Turken die op dat moment het kruit huis belegerden.
Tot op de dag van vandaag is het klooster nog een vesting. Een onsmakelijk vierkant gebouwd gebouw. Als men binnen komt aan de west vleugel, door de poort en dan staat men voor de zwaar beschadigde Venetiaanse kerk uit 1587 ( ja, dezelfde die tot 1 januari 2002 op het 100 drachme biljet stond).  Voor de kerk staat een hoge Cypres die de aan stormende Turken en de explosie heeft overleeft. Kon deze boom maar spreken.  Kijkt men naar links, dan kan men in de Noord west hoek van het gebouw de cel van de abt Gabriel zien, iets meer naar het midden het gasten huis, daar naast de eet zaal, en gelijk daar naast weer de keuken.    
Verder naar het oosten komt men in het uiterste punt van de ruimte, de kruit kamer waarvan nog steeds het dak er af is dat toentertijd werd weg geblazen. De overige delen van het gebouw zijn de overige klooster cellen. Gaat men uit het gebouw helemaal direct tegen over de ingang van het klooster vindt u nog enekele herinneringen aan de vreselijke gebeurtenis, namelijk de busten van de vier hoofd rol spelers van het drama en in een 'knekel huis' de schedels van enkele omgekomenen.

 

Bali

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 

Deze plaats aan de noord kust tussen Heraklion en Rethymnon was ooit een heel mooie plek aan de mooie baai op een land tong gelegen. Het heeft een oorspronkelijke kleine haven met een kleine boulevard met allerlei terrassen. Tegen woordig is er steeds meer tegen de berg opgebouwd en heeft Bali veel van haar oorspronkelijke schoonheid verloren. Wilt u Bali een keer bezoeken met het openbaar vervoer, de bus verbindingen zijn uitstekend, maar wel vanaf de nieuwe weg.

 

 

 

Lees dit,

 

www.holidaycrete.eu: besteed veel zorg aan het bijhouden van alle informatie op de site. Maar door foutief aangeleverde informatie en andere oorzaken kunnen er dingen fout gaan. Bovendien is www.holidaycrete.eu niet verantwoordelijk voor eventuele type en drukfouten. Het gebruik van de informatie op www.holidaycrete.eu is daarom voor eigen risico. 
www.holidaycrete.eu: verleent een dienst aan de gebruikers van internet door middel van het vermelden van informatie die bij de verschillende bronnen te vinden zijn. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het nagaan of de verkregen informatie (nog) correct en geldig is. www.holidaycrete.eu kan daarom nooit verantwoordelijk worden gesteld voor gevolgschade van de doorverwijzing naar deze informatie.
www.holidaycrete.eu: is dan op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud, vergelijkingen en interpretaties van de inhoud, vergelijkingen en resultaten van de websites die door www.holidaycrete.eu worden gebruikt en of via hyperlinks vanaf www.holidaycrete.eu bezocht kunnen worden.

 

Privacy verklaring